03.08.2021

Изключително емоционално и запомнящо се премина първия подкрепен от сдружение „МИГ Стамболово-Кърджали 54“ Фестивал на лимеца в с.Рабово, община Стамболво.

Събитието бе открито от Изпълнителния директор на МИГ Стамболово-Кърджали 54 – Иванка Душкова, която представи екипа, дейността на МИГ и гостите на празника. След това приветствие към присъстващите направиха: г-н Аднан Йълдъз – кмет на Община Стамболово, Петко Ангелов, производител на лимец и Лятиф Расим  – зам. Председател на Общински съвет гр.Кърджали  и Председател на Управителния съвет на сдружение „МИГ Стамболово-Кърджали 54“

Идеята за този празник възниква преди 17 години,  когато Петко Ангелов от с.Рабова започва да произвежда лимец на територията на община Стамболово. Началото е трудно защото количествата са ограничени, започва с една шепа зърна, а днес обработва 48 дка от тази древна култура, която е  позната още на траките по нашите земи. Хлябът от лимец е една от търсените храни, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово. Те произвеждат и редица други продукти, като най-атрактивна е бирата от лимец. 

Целта на празника бе да се популяризира производството на лимеца и хляба през вековете, да се събере и направи съпричастна местната общност и да се популяризира дейността на сдружение „МИГ Стамболово-Кърджали 54“. Съвместната организация на събитието от земеделския производител Петко Ангелов и МИГ опази традицията при провеждането на XV Фестивал на лимеца /хляба в село Рабово и в същото време привлече вниманието на местното население към възможностите за финансиране на различни земеделски дейности от страна на Стратегията на Водени от общностите местно развитие.  

Гостите на Фестивала се запознаха с възстановката на жътвата на лимеца. След жътвата с автентични ритуали харманът бе овършан, а зърното - отвято. Гостите станаха свидетели на пътя на хляба от лимец: от жътвата на полето, през смилането на брашно, замесването на тестото и изпичането му. 

През целия ден, гостите на Фестивала се насладиха на  богата художествена програма с участието на няколко певчески групи от съседните общини. След което гостите можаха да опитат вкусната и екологична храна, както и различни продукти приготвени от лимец. 

Бяха наградени и отличилите се производители на екологични храни в региона, които подпомагат използването и разпространяването на екологично чистите храни. 

Раздадени бяха и информационни материали на МИГ Стамболово-Кърджали 54, а желаещите получаваха повече информация за предстоящите покани за мерките от СВОМР, реализираща се през настоящия програмен период от „МИГ Стамболово-Кърджали 54“.

разгледайте снимките